救蘋果,靠強國

iStock_000019572205_Medium_meitu_1

睇黎蘋果(Apple)要號召全球數以億計的果粉齊齊出動撐iPhone啦﹗因為根據最新公佈的財務報告,2015年第四季iPhone銷售量7,480萬部,雖然只係比預期的7,500萬部差少少,但銷售增幅僅有微不足道的0.4%,是為自2007年第一部iPhone面世後增幅最小的一次。數據唔會講大話,事實證明iPhone甚至智能手機市場已接近飽和,即使Apple在中國的市佔不斷上升,亦不足以維持強勁的增長。

雖然增長放緩,但Apple的收入及盈利仍然強勁。截至去年12月26日止,上季收入達759億美元、淨利為183.6億美元,全部創下歷史紀錄,當中大中華地區營業額為183.7億美元,按年增加近14%。

面對iPhone吸引力減弱,Apple亦早有對策,唔單止大力研發iWatch一類的智能穿戴設備,更準備全力進軍中國市場,力谷中國果粉數目。因此今次的財務報告特別分析中國市況,連香港都有提及。Apple就話雖然首季大中華地區收入增長理想,但預見到區內經濟正在變化,特別是在香港地區,經濟疲弱跡象將愈來愈明顯,因而預期今季收入為500至530億美元,略低於分析師平均預期的556億美元。

潮語錄:剩係出玫瑰金色,就知Apple有幾重視強國土豪。

分享: